facebook
google plus
UZDROWISKO

Dlaczego warto jeść ŚNIADANIA?

  

   Zaskakujący jest fakt, że przy tak rozpowszechnionej wiedzy na temat zdrowego stylu życia, nadal wiele osób nie stosuje się do prostego zalecenia, aby codziennie jeść śniadania. Natomiast dla naszego zdrowia pierwszy poranny posiłek naprawdę ma znaczenie!

 

 

 

 


A oto dlaczego:

  • Wieloletni nawyk niejedzenia śniadań może przyczynić się do spowolnienia tempa metabolizmu. Nawet jeśli teraz mamy szczupłą sylwetkę, to w przyszłości nasze ciało może zacząć w nadmiarze gromadzić niechciany tłuszczyk.
  • Jeśli nie jemy śniadań i borykamy się z nadwagą lub otyłością, to pierwszym krokiem do utraty kilogramów powinno być wprowadzenie śniadań do jadłospisu. To smaczny i skuteczny sposób na rozpoczęcie zdrowej diety. Także odchudzającej!
  • Niejedzenie śniadań często wiąże się ze zwiększonym apetytem w godzinach po południowych i spożywaniem przez to zbyt dużych porcji jedzenia na obiad i kolację.
  • Bez pożywnego śniadania chętniej sięgamy w ciągu dnia po słone przekąski i słodycze.
  • Brak porannego posiłku może pogarszać nasz codzienny nastrój i wywoływać rozdrażnienie, zmęczenie, bóle głowy, ospałość i trudności z koncentracją.
  • Aby osiągać jak najlepsze rezultaty w swojej pracy i sprawnie radzić sobie z codziennymi zadaniami, warto jeść śniadania. Badania pokazują, że unikanie śniadań może przyczyniać się do gorszych wyników w nauce i niższej wydolności psychofizycznej organizmu.
  • U osób, które bagatelizują spożywanie porannego posiłku, częściej występują podwyższone wskaźniki cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego niż u osób, które pamiętają o śniadaniu. Jedzmy więc śniadania i chrońmy swoje serce!
  • Brak śniadań w codziennym jadłospisie może też wiązać się z niższą wrażliwością tkanek na insulinę i rozwojem cukrzycy typu 2, dlatego lepiej jeść posiłek z samego rana i zmniejszać u siebie ryzyko zapadnięcia na tę przewlekłą chorobę.
  • Poranna głodówka sprzyja pojawieniu się choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Rano po przebudzeniu narządy przewodu pokarmowego wytwarzają enzymy trawienne i przygotowują się do trawienia posiłku. Jeśli posiłek się nie pojawi, enzymy mogą uszkadzać ściany narządów, doprowadzając do powstania nadżerek i wrzodów.
  • Niski poziom energii z rana często jest kamuflowany przez stosowanie używek: picie kawy lub palenie papierosów. Gdy występują one na czczo, dodatkowo zwiększa to ryzyko rozwoju choroby wrzodowej w przewodzie pokarmowym.
  • Pomijanie pierwszego śniadania przez rodziców daje zły przykład dzieciom, od których ciężko będzie oczekiwać innych nawyków żywieniowych. Od samego początku swojej edukacji mogą przez to osiągać gorsze wyniki w nauce od swoich rówieśników jedzących śniadania.
  • Obok nawyku niejedzenia śniadań często występują też inne błędy żywieniowe. Warto zacząć dzień od naprawiania swoich niewłaściwych przyzwyczajeń i zjeść rano pożywne śniadanie. Jeśli z tym nam się uda, to może się udać ze wszystkim!

Zachęcamy, aby już dziś zmienić swoje nawyki żywieniowe i wprowadzić pożywne śniadania do codziennego jadłospisu. Niezależnie od aktualnej masy ciała czy trybu życia, wyjdzie to Państwu na zdrowie!